31. lokakuuta 2011

kotikosmetiikkahaaveita

Esittelyssä uusi innostuksen kohteeni: Itsetehty saippua. En ole tosin päässyt sitä käytännössä kokeilemaan, mutta meillä on rakkaan kaasoni kanssa hurjat suunnitelmat kotikosmetiikan toteuttamisesta jouluylläreiksi. Saippuaa on valmistettu käsin Suomessakin ties kuinka kauan ja jatkuvasti kasvavat trendit ekologisuus ja luonnonmukaisuus vievät saippuanvalmistuksen uudelle harratelijatasolle. Myös Lushin kaltaiset menestyneet yritykset ruokkivat kosmetiikan kotikutoisuuskulttuuria.

Lyhyesti saippuanvalmistuksesta

Käsintehdyn saippuan raaka-aineiksi tarvitaan yksinkertaisuudessaan rasvoja/öljyjä, lipeää ja vettä. Rasvoiksi käy esimerkiksi kookosrasva, kaakaovoi, sheavoi, oliiviöljy, rypsiöljy, avokadoöljy, joista kehitellään saippuaksi sopivat seokset. Lipeä eli natriumhydroksidi on eräänlainen emäksinen liuotinaine, jonka avulla rasvoista tulee saippuaa. Lipeän määrä mitataan gramman tarkasti käytettäviin rasvoihin sopivaksi.

Parasta saippuantekemisessä mielestäni on värien, tuoksujen ja mausteiden kehittely (näin koskaan saippuaa tehneenä). Ajattelimme tehdä muutamaa erilaista saippuasettiä, mutta varmaan tyydymme melko yksinkertaisiin resepteihin aluksi. Olen haaveillut saippuanteosta aiemminkin, kun olen kuolannut näitä etsyn suorastaan syötävän ihania saippuakuvia:


Seuraava projektini on saada käsiini Saara Kuhan Käsin tehtyä saippuaa -kirja. Miten mulle tulee kuitenkin vähän outolintu-fiilis tällaisista postauksista...

2 kommenttia:

  1. Mekin suunniteltiin I:n kanssa tekevämme joululahjoiksi saippuaa. Tänä jouluna kun pitää lahjat työstää pääasiassa käsityönä. Voisitkin pitää kirkolla sit sellasen saippuapajan.. Me tultas ainakin!

    VastaaPoista
  2. Hanna: Voi että, ihanaa. Musta ainakin tuntuu, että saippuanvalmistus on mukavaa puuhaa, mut parasta siinä onkin se aistillisuuden jakaminen ja antaminen. Olisin jo tilannut joitain tarvikkeita, mutta tilipäivään pitää odotella :) Miekin olen haaveillut saippuakurssista jo kauan, mutta täälläpäin ei ole tarjolla. Menisin kans heti jos löytyy opettaja!

    VastaaPoista

Kommentit ovat tervetulleita <3