6. syyskuuta 2014

lightbox ja valon lämpötilan merkitys

Tänään sain kokea hyvin havainnollistavalla tavalla kuinka lämpöasteella on suuri vaikutus kuvien onnistumiseen. No duh, tiesinhän minä sen, että päivänvalossa tulee ilman muuta paremmat valokuvat kuin lämpimän hehkulampun alla, mutta varsinaisesti en ollut koskaan sen kummemin kiinnittänyt huomiota ostamieni lamppujen kelvineihin, vaikka tiedostin, että luonnonvalo on paljon kylmempää kuin kotiolojen hehkulamput.

Ja kun tullaan kynsikuviin, etenkin swatcheihin, oikean värin tallentaminen on joskus ihan lannistuttavan vaikeaa. Punaisesta kynsilakasta tulee aina oranssi ja jos ei lakan sävy ole sata astetta pielessä, on vähintään sormet punajuuressa uineen näköiset. Kameran asetuksilla on toki roolinsa tallenteiden oikean värisävyn kanssa, mutta joskus ei edes valkotasapainon räpellys auta.

Tiedättekin jo, että hankin tuon lightboxin Suomen synkkään ja pitkään talveen bloggailua helpottamaan. Boksin mukana tulivat valkoinen ja sininen taustakangas, pieni pöytäjalusta kameralle, sekä kaksi kolmijalkaista spottivaloa. Spoteissa oli valmiina ledilamput, joiden värilämpötila on 3200K (kelviniä).

Lightboxissa otetut kuvat eivät miellyttäneet ja mietin onko vika a.) boksissa b.) kameran säädöissä c.) valoissa. Helpoin oli muuttaa kameran asetuksia, joten kokeilin kaikenmaailman whitebalancet ja haarukoinnit ja kaiken mitä osasin, ja lopulta Photoshopilla armottoman sävyjen ranklauksen jälkeen lopputulos oli aivan kaamea. Sormien punakkuus paljasti sen, että lämpötila lampuissa on lähes samanlainen kuin normi-sisävalaisimessa, eli kuvia ajatellen aivan liian lämmin.

Olisihan se lamppu voinut aiemminkin syttyä pään päälle, mutta lopulta marssin Prismaan ja yritin etsiä spotteihin sopivia ledejä kylmemmillä kelvineillä, mutta ei löytynyt kuin "warm white" -sävyisiä lamppuja. Suunnitelma B oli etsiä toiseen valaisimeen sopiva kylmä lamppu ja pitkän kahlaamisen jälkeen silmään sattui yksi paksukantainen Pleomaxin 6400K energiansäästölamppu, joka kantoi ihan nimeä "päivänvalolamppu", hintaa huimat 3,90€ (jotkut vastaavista lampuista kustansivat yli parikymppiä - kiitos ei). Lamppu Ikean Tertialiin ja bling! Valaistuminen on tapahtunut!

Käsittelemättömät kuvat samoilla kameran asetuksilla:


OPI - A Definite Moust Have ja OPI - Suzi's Hungary Again
Zoya - Aurora ja Zoya - Dream

Lakkapullokuvissa whitebalancen säädön kanssa olisi voinut saada vielä ihan mukiinmeneviä värisävyjä, mutta varsinainen ero näkyy kynsikuvissa, joissa ihon sävyn oikeaksi saaminen on niin haasteellista:


Liuskottuneet, vähän huonosti putsatut eripituiset nakukynteni ja kuivat kynsinauhani, olkaa hyvät. Mutta ihana sama - mikä ero!

Googlettelun sivutuotoksena sain huomata, että Better Nail Dayn Sissille on käynyt ihan lähes samalla tavalla. Samalla boksilla. Samalla Ikean työvalaisimella :D Valoteltasta muistinkin joskus lukeneeni Sissin blogista, mutta että se oli juuri tuo sama Verkkokauppa.comin versio, samoilla lampuilla ja kankailla. No Sissin kynsikuvat ovatkin niin upeita, että ehkä minullakin on näiden vempeleiden myötä toivoa :D

Jos tuo lightbox kiinnostaa niin tuotteeseen pääsee tästä (Verkkokauppa.com), hintaa teltalla on tällä hetkellä 59,90€. Postikulut olivat 2,90€ pakettiautomaattiin toimitettuna, meni 3 päivää, että boksi oli kotona. Suosittelen vain tosiaan vaihtamaan valaistuksen kylmempään (ja voimakkaampaan), niin johan toimii. Koko on 40 x 40 x 40 cm.

Toki boksin voi tehdä itse pahvilaatikoista tai tilata vastaavan halvemmalla eBaysta, mutta tuolta saa ainakin tuommoisen suht varmasti hyvän tapauksen ja helposti koottavan version :)

Tämmöinen bloggaajan kotistudio. Toki kuvia ei oteta kuvassa näkyvällä sekavalolla (tai no, voihan sitäkin kokeilla..)

Olen ollut huomaavinani kynsiblogien kuvissa viime aikoina (tai vuosina..) huimaa laadun ja yhdenmukaisuuden parannusta. Kertokaas miten teidän kynsikuvat syntyvät? Lightboksien vannoutuneita käyttäjiä vai luonnonvalon metsästäjiä? Omia virityksiä vai valmiita ratkaisuja?

16 kommenttia:

 1. Luonnonvalolla ollaan menty tähän asti :) Toki jokin lamppu on ollut mielessä myös, mutta mitään boxeja en haluaisi/jaksaisi hommata. Jollei sitten talven synkkyys tule nyt yllätyksenä. Saas nähdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla systeemillä kuin minäkin boksin kotiutumiseen asti :D Sinnikkäästi läpi talvien!

   Poista
 2. Valolla on väliä, sen on kyllä saanut huomata! Mulla on nykyään kolme Tertial-valaisinta ja niissä on vähän erilaisia päivänvalolamppuja ja siltikin välillä tuntuu, ettei valo muka riitä:D Toisaalta jos sitä on liikaa, kuvat palaa puhki. On ehkä helpompi kuitenkin rämpätä kameran asetuksia kuin itse valaisimia sitten kun valoa on riittävästi. Lisäksi koska olen universumin laiskin kuvakäsittelijä, haluaisin aina suoraan valmiita kuvia kamerasta mahdollisimman vähällä vaivalla...

  Tuo boksi on kyllä hyvä mutta mukana tulevilla lampuilla ei tee oikein mitään. Nyt kesällä olen jonkin verran kuvannut myös ulkona mutta on huojentavaa, että sisällä on pimeää aikaa varten olemassa toimiva ratkaisu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, minäkin huomasin jo sen, että jos vie liian lähelle (tuota yhtä ainoaa) valaisinta kynnet niin ylivalottuu nahka herkästi. Kolme Tertialia voiskin olla aika ideaali, että saisi joka puolelta valoa, mutta toistaiseksi säälin tätä työhuoneen ulkoasua vielä vähän ja pyrin tulemaan toimeen yhdellä :)

   Ulkona kuvailuun olen minäkin kesällä turvautunut, mutta nyt aika ja valo taistelevat keskenään. Boksista on kyllä se hyöty, että kuvata voi milloin tahansa :)

   Poista
 3. Ulkona kuvaan jos aurinko suvaitsee näyttäytyä, muuten käytössä myöskin pleomaxin lampulla varustettu tee-se-itse-valolaatikko. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonvalo on kyllä niin paras kuvaamiseen, mutta joskus myös haastava varjojen ja vaihtelevien olosuhteiden vuoksi :)

   Poista
 4. Oon kovasti valmistellut kuvauspostausta blogiin ja pohtinut ihan samoja juttuja. Vaikka itsellä on toi 6400K:n lamppu, niin tuntuu ettei sekään aina oikein ole kohdallaan ja saa kyllä tehdä vielä kuvankäsittelyn kanssa hommia. Kai se joskus alkaa sujua :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, tämä saattaa hyvinkin olla alun intoilua ja onnistumisen tunnetta, mutta jatkuva laatuhan sen ratkaisee miten hyvin toimii boksin ja kuvaajan yhteistyö :D Miekin yritän jättää kuvankäsittelyn minimiin, mutta joskus on vaan pakko kun sävyt ei toistu yhtään todellisina.

   Poista
 5. Ero on tosiaan huima ja merkittävä! Hyvät kuvat on aina ilo silmälle, ja todella huonot kuvat jopa epäkiinnostavia.

  Mä oon itse jo toista vuotta suunnitellut lightboxin tekaisua, mutta sijoittelukysymysten takia homma on jäänyt avoimeksi. Mulla on kyllä yksi päivänvalolamppu, mutta synkimpinä aikoina en saa pelkästään sillä ihan sitä mitä haluaisin kuviin... Eli työn alla on edelleen - jospa sen saisin ensi talveksi kyhättyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on merkittävä ero! Mietin myös pitkään tekeväni itse boksin, mutta nopea ostopäätös vei voiton askartelulta. Sijoittelu oli täälläkin vähän kysymysmerkki, mutta tomerana lätkäisin työpöydälle vaan tietokoneen viereen. Nyt on varsinainen kynsibloggaajan työpiste, kun lakat, kuvausstudio ja tietokone löytyy samalta alustalta :D

   Poista
 6. Mä vaihdoin muuten (ihan siis blogikuviin mitenkään liittymättä! :) viime talvena kotiin kaikki lamput päivänvalolamppuihin, ovat muistaakseni suunnilleen jotain 5000 kelvinin luokkaa. Kärsin ihan hirveästi pimeästä talvesta, ja valojen vaihto helpotti ihan huomattavasti väsymystä ja matalaa mielialaa. Hetki kyllä kesti tottua, kun lämpimiin valoihin on niin tottunut. :) Lightboksi pitäisi kyllä hankkia, tuotekuvien ottaminen alkaa jo nyt olla riittävän haasteellista. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ole myös miettinyt näiden keltaisten lamppujen vaihtamista kylmempiin, varsinkin talvella asunto on niin pimeä. Touhusin tuon boksivirityksen kanssa illan päivänvalolampun kanssa ja kun vaihtoi huonetta tuli ihan shokkina miten keltaiset kaikki muut valot ovat.

   Lightbox on kyllä hyvä ratkaisu siinä kohtaa, jos ei ole sellaisia valo- ja taustapuitteita saatavilla, että säännöllinen ja yhdenmukainen kuvailu rajoittuu.

   Poista
 7. Luonnonvalolla ja niillä, mitä asunnolta löytyy, eli kattovalaisin ja pöytälamppu :D Pöytälampun avulla otan ostospostauksien kuvat ja kynsikuvat pitää sitten ähkiä ja puhkia, että näkyisi edes värit :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta, että tuotekuvissa valolla ei ihan ole niin väliä (tai no, jos esitellään sävyjä niin on, mutta jos tuotteita "saaliina" niin ei :D Mutta kynsikuvissa on oikeanlainen valo niin merkittävä. Suomen synkkyys :'(

   Poista
 8. Päivänvalolampuissa on vaan se, että niitä lumeneita eli valotehoa pitää myös olla riittävästi. Muuten valo jää jotenkin latteaksi ja harmaaksi. Esimerkiksi 3500K lamppu isoilla lumeneilla voi antaa paremman kuvatuloksen kuin päivänvalolamppu pienillä valotehoilla, vaikkakin kuvan sävyjä toki voi joutua fiksailemaan jälkeenpäin. Haaveilen itsekin lightboxista, mutta tähän kämppään ei sellaista valitettavasti mahdu :( Kun mun pitäisi saada omille kasvoille mahdollisimman paljon valoa, niin se vaatisi jo älyttömän kokoista taustakangasta jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä niin totta! Noissa spoteissa on valotehokin vähän niin ja näin, enkä tiedä onko tuon päivänvalolampun 850 lumenia millään tasolla korkea, mutta noihin kahteen verrattuna se valaisee mainiosti. Ja sama ongelma minulla kasvokuvien kanssa. Oma studio olisi hyvin jees! :)

   Poista

Kommentit ovat tervetulleita <3