18. tammikuuta 2014

helppoa kotiruokaa ilman kikkailuja

O-ou, kauneusbloggaaja vaihtoi leiriä. Tänään tarjoilemme viiden aineksen lihapullia ja uunibataattia & -porkkanaa (kera vapaaehtoisen raejuuston). Kikkailuttomuus minun tapauksessani tarkoittaa sitä, ettei tarvitse mitään sellaisia aineksia, joita normaalisti ei jääkaapista löydy, eli jotain semmoisia hienoja siemeniä ja yrttejä ;) Tämä on tällainen peruspekkakotiruoka, joka ainakin tälle perheelle maistuu oikein hyvin. Se, miksi joku tarvitsisi aivan tavallisen lihapullaresepetin, on vähän vielä mietinnän alla, mutta jos joku tästä inspiroituu jollain kierolla tavalla muuten, on tämän postauksen the tarkoitus täytetty.


Viiden aineksen lihapullat (kahdelle):

- jauhelihaa 400g
- sipuli
- suolaa
- pippuria
- 1 kananmuna

Pilko sipulit ja heitä kaikki ainekset kulhoon. Mausteita omien mieltymyksien mukaan. Itse maustan vähän reilummin kuin esim. ruskistaessa jauhelihaa. Kananmuna sitoo massan.

Massan mausteisuutta voi maistaa mikrotestillä, jossa ruskistetaan pieni määrä taikinaa mikrossa. Maista ja mausta lisää, jos tarvis. Myös pannulla voi tehdä testipaiston, mikro on nopeampi.

Pyörittele massasta lihapullia (itse tein 9 pullaa), laita leivinpaperille uuninpellille ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes ne näyttävät kivan ruskistuneilta (ei kannata polttaa).

Lihapullien varioimistapoja on tuhat ja sata. Jotkut maustavat seoksen sipulikeittojauheella, toiset heittävät joukkoon kermaviilin ja monet varmasti maustavat vähän monipuolisemmin. Tässä lihapullasetti yksinkertaisuuden äärellä.


Bataatti- ja porkkanalisuke uunissa (kahdelle):

- 1 keskikokoinen bataatti (tai niin monta kuin haluat syödä)
- 3-4 porkkanaa (-"-)
- hunajaa
- oliiviöljyä
- suolaa
- pippuria
(rosmariinia jos on)

Kuori ja lohko porkkanat ja bataatti. Kannattaa lohkoa mieluummin tasapaksuja paloja kuin toisesta päästä ohenevia (koska ne ohuet kohdat kärventyy helposti). Laita palat uuninpellille leivinpaperin päälle. Heitä päälle 2 rkl hunajaa (tai oman maun mukaan randomisti) ja n. 0,5dl oliiviöljyä. Mausta pippurilla ja suolalla (ja rosmariinilla, jos on).

Heitä juurekset uuniin, n. 175 asteeseen alatasolle, noin 40 minuutksi. Kannattaa vilkuilla välillä rehuja, etteivät kärtsähdä kuten allekirjoittaneen.


Soveltamisen vara:
Itsehän tein kiertoilmauunissa 180 asteessa lihapullat ja juurekset kerralla, lihikset keskellä ja juurekset alhaalla. Lihapullat otin aiemmin pois, juurekset lopulta vähän musteni, mutta hyvää oli.

Annokseen vielä raejuustoa päälle, niin avot. Tämä kotiruoka ei myöskään kevennä kovasti kukkaroa, itse hankin ainekset seuraavilla hinnoilla:
  • Jauheliha (Snellman) 2,55€
  • Sipuli 0,15€
  • Kananmuna 6 kpl 1,20€ (0,20€ kpl)
  • Bataatti 0,82€
  • Porkkanapussi 0,99€
Öljy, hunaja ja mausteet löytyi kotoa. Käytännössä yhden annoksen hinnaksi tuli 2,35€, yhteensä siis 4,71€. Laktoositon raejuusto lisää kokonaishintaa 1,50€:lla (Rainbow tietenkin).

Jep, köyhä kotikokki kuittaa.

9 kommenttia:

  1. Nami näyttää herkulliselta!! Sulla on kyl aina upeita kuvia! Tein itseasias pari päivää sitten jauhelihapihvejä ja bataattia ja ai että kuinka niin yksinkertaisesta voi tulla niin hyvää :) Ihana blogi Katja!!

    ivoteforsummer.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! <3 Tämä on kyllä niin superhelppoa ja hyvää ruokaa, että jopa minä osaan tehdä ;)

      Poista
  2. Nam! Yksinkertainen on kyllä usein oikein herkulllista. Iten kans sävellän lihapullista vaikka mitä, mausteet joka kerta erilaiset.. :D Osittain kyllä siitäkin syystä kun tykkään aika mausteisesta ruoasta.
    Pitäis itekkin joskus muistaa kuvailla omia kokkauksia kans, jos joku omista ns bravuureista työn alla.. :) oispa hoksinu tossa viikolla ku tuli löydettyä peuranlihaköntti pakkasesta, tuli nii hyvvät käristykset että oksat pois.
    Tuota sun juureslisäkettä kyllä testaan joku päivä. :)
    Tosi kivoja tämmöset postaukset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Hieman epäluuloisena tällaiset tavis-ruokapostaukset julkaisen, blogisfääri on niin täynnä toinen toistaan hienompia ja upeampi ruokablogeja. Mutta mahtavaa jos tykkäät(te) inspiroitua myös näistä.

      Peuraa en olekaan koskaan maistanut, on varmaan ollut hyvää! Itse tosin olen vähän nirso riistan kanssa; se ei nimittäin saa maistua oikein riistalle :D

      Poista
    2. Antaa tulla vaan, tuollaiset helpot herkut kyllä kelpaa :)
      Juu, riista vähän jakaa mielipiteitä, eipä siitä kaikki välitä kun niin voimakas maku. Meidän perheessä ei kaksivuotiaskaan vierasta, maiskutti oikein syödessään, puolukkahillokin kelpasi.. Kaikkiruokainen napero onneksi. :) Ainoa meidän talouden jäsen joka on riistaa vierastanut on koira.... :D Meillä tosiaan naapuri metsästään ja saatiin peuranluita koiralle, eipä kelvannut! :D

      Poista
  3. Oi vitsit toi bataatti-porkkanalisäke näyttää hyvältä. Oli pakko ottaa toi ohje ylös jos huomenna vaikka koittais vääntää noita lihamurekkeen kaveriks. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että oli tästä hyötyä! Kannattaa tosiaan katsoa oman uunin mukaan paistoaika sopivaksi :) Ja lämpökin voinee olla 175-200 välillä.

      Poista
  4. Kiitos helposta ja yksinkertaisesta reseptistä. :) Tätä taidan tehdä huomenna, kun tiedän jo valmiiksi olevani ihan poikki työpäivän jälkeen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, jos tästä oli hyötyä. Samma här! Ei paljon gurmeekokkeilla työpäivän päätteeksi :)

      Poista

Kommentit ovat tervetulleita <3