28. joulukuuta 2011

oma saippuatehdas

Hehkutin jo aika päivää sitten kosmeettisista unelmistani tehdä kotona omaa palasaippuaa. Olen aivan höpelönä kaikkeen itsesuunniteltuun, -prosessoituun ja esteettiseen, joka kelpaa lahjaksi ja ilahdukseksi. Pyöräytin saippuatehtaan marraskuussa käyntiin ja pari viikkoa sitten sain tallentaa ensimmäiset kuvat vastavalmistuneista pienokaisista.

Tangeriini
Cupcake
Snowflake
Fresh linen
Ja sitten siihen lahjomisosuuteen. Mielestäni kokonaisvaltaiseen saippuaelämykseen kuuluu etiketit, paketit ja söpöt tarrat - käyttöohjeita unohtamatta.


Kaiken kaikkiaan koko saippua lahjaksi -prosessi meni näin:
 1. Surffasin ja kuolasin saippuakuvia, etsin teko-ohjeita ja reseptejä.
 2. Tilasin Pieni tuoksukauppa -nettishopista saippuatuoksuja, värejä, raaka-aineita.
 3. Lainasin kirjastosta Saara Kuhan Käsintehtyä Saippuaa -kirjan ja opiskelin saippuantekoa.
 4. Tilaus saapui. Etsin paikkakunnaltani lipeää kissojen ja koirien kanssa. Löysin epämääräiseltä kuulostavaa, mutta toimivaa lipeäraetta.
 5. Ostin (käytetyn) sauvasekoittimen, kumihanskat, purnukoita ja sekoittimia, kehittelin muotteja pahvilaatikoista ja mehupurkeista.
 6. Ostin ruokakaupasta öljyjä ja rasvoja.
 7. Aloitin oliiviöljysaippualla. Siirryin vaativimpiin resepteihin, testailin tuoksuja ja värejä, kokkailin saippuoitani 1-2 erää päivässä.
 8. Kuorin saippuat muoteistaan. Paloittelin sopiviksi lohkoiksi ja ihastelin tuotoksia.
 9. Jätin saippuapalat kypsymään pahvilaatikkoviritykseen kuukaudeksi.
 10. Mittailin palasia ja mietin miten ne voisi asetella ja metsästin otollisia rasioita. Surffasin ja tilasin Etsystä pahviset rasiat, nauhatarrat ja ruskeat etikettitarrat.
 11. Tilasin myös "made with "-tarrat ja leimasimen. Mustan leimasintyynyn ostin Tiimarista.
 12. Koristelutuotteet saapuivat juuri ennen joulua.
 13. Mietin mitä saippuayhdistelmiä antaisin kenellekin, väkertelin voimapaperista ja tarroista etiketit.
 14. Tekaisin Illustratorilla hopeapaperille ohjelappusen, jossa kerrotaan tarkat raaka-aineet ja miten käsintehtyä saippuaa tulee käyttää.
 15. Asetin saippuat teipillä koristeltuun rasiaan (jonka olin suunnitellusti tilannut juuri kahdelle palalle sopivaksi) ja pamautin rakkaudella tehty -leiman kanteen.
 Believe me, this soap is really made with love.

Ps. Uusi tuoksutilaus on jo saapunut. Ehkä ystävänpäivänä joku yllättyy ;)
Pps. Jos joku ammattilainen lukee tuota INCI-listaa niin en todellakaan ole varma noista termeistä. Lista on siellä vähän läpällä, jos joku lahjottu sitä sattuisi a.) lukemaan b) ymmärtämään.

12 kommenttia:

 1. Herkullisen näköisiä! Jäikö siulla noita yhtään yli eli onko mitään tsäänssii et rupeat saippuakauppiaaks? Lahjoittaisin rahani mieluummin jollekin tutulle, kuin esim Lushille, joka repii saippuoistaan iha kauheet rahat, vaikka ne niin ihania onki.

  VastaaPoista
 2. Kauan sulla kesti itse massan valmistus? Ja mistä sait reseptit? :)
  Itse sain "saippuakärpäsen pureman" ja haluisin kyllä kokeilla tehä ihan itse!

  VastaaPoista
 3. Pilvi: Kiitos :)

  Maukku: Kyllä miulla jäi muutamia, mutta teen tässä piakkoin uusia eriä lisää ja osaan paloitella ne vähän järkevämmin (pienemmiks eli enemmän) niin niistä liikenee varmasti halukkaille.

  Jenna: Massan teossa menee joku 30min rasvojen sulatuksen aloittamisesta saippuan muotittamiseen. Reseptit otin Saara Kuhan Käsintehtyä Saippuaa -kirjasta. On niin vaarallista touhua (lipeä syövyttää), että hyvät ja varmat reseptit kannattaa olla.
  Kannattaa myös ottaa se valmistamisprosessi hyvin etukäteen selville ja hankkia kaikki ainekset. Halpaa se ei kyllä ole, kun kaupasta saa edullisempaa palasaippuaa milloin tahansa :D mutta tekeminen on niin ihanaa ja käsintehty saippua on paljon hellävaraisempaa kun ainekset on hyvin valittu. Suosittelen tuota kirjaa, siinä kerrotaan paljon muutakin tarpeellista.

  Yksi hyvä informaation lähde on tämä foorumi, jossa saippuoitsijat kookoontuvat ja jakavat kokemuksia: http://www.getphpbb.com/phpbb/index.php?sid=672460a41c586a31a24219449286c00f&mforum=saippua
  tai
  http://www.saippua.net/index.html

  VastaaPoista
 4. jee! no mie ootan tääl sit innolla sitä uutta erää :))

  VastaaPoista
 5. Maukku: Toivottavasti uudet erät onnistuu :) Mutta tosiaan ymmärrän kyllä nykyisin myös Lushin korkeat hinnat, kun itekin laskin noiden pienen palojen hinnaks joku 4e/kpl jos otetaan kaikki tarvikkeet, ainekset, tuoksut, pakkausvälineet ja muut härdellit huomioon. Jos kaiken sais Joensuusta niin tulis halvemmaks.

  VastaaPoista
 6. Oimitenihania!! Nyt pitää tyytyä vaan ihailemaan toisen tuotoksia päästämättä omaa tekemisintoa (tämän synnyttämää!) valloilleen.. ehkä sitten, kun ei ole mitään vaaraa kaataa sitä syövyttävää massaa lasten päälle. Mut ihana postaus :)

  VastaaPoista
 7. Taina: Kiitos! Se on ihanaa ja terapeuttista puuhaa! Siun pitää päästä johonkin muualle tekemään. Ei tarvii kuin "aikuisten" keittiön hetkeksi lainaan, ei jää mitään jälkituoksuja tai huuruja ja sitten saippuat ylös piiloon kypsettymään :)

  VastaaPoista
 8. Aivan tosi kauniita saippuoita! Tangeriinin kuvioinnit on ihanat! :)

  VastaaPoista
 9. saako näitä myyntiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti on aika tiukat säädökset miten käsintehtyä kosmetiikkaa saa myydä, eivät taida ihan täyttyä kaikki turvallisuuspykälät minun kotikeittiö-saippuoissani :)

   Poista

Kommentit ovat tervetulleita <3