19. helmikuuta 2013

vanhojen tanssien muodonmuutos

Omista vanhojen tansseista on vierähtänyt aikaa... tarpeeksi. Ja ajankulun kyllä huomaa. Kävin pitkästä aikaa Joensuun Areenalla ihastelemassa kaupungin wanhoja ja olin (samanikäisten kohtalotoverien kanssa) kertakaikkisen hämmentynyt. Se, mikä heti ulko-ovilta asti pisti räikeästi silmään, oli häikäisevä pukuloisto ja mikä muodonmuutos siinä on 8 vuodessa tapahtunut! Aivan käsittämätön ero!

Nykyiset vanhat pukeutuivat lähes identtisiin prinsessamaisiin tyllihärdelleihin ja mieleen tuli väkisinkin jenkkityyliset prom-tanssit. Oma hääpukunikin värjättynä olisi käynyt näihin tanssiaisiin kuin valettu. Eniten kuitenkin ihmetytti pukujen samankaltaisuus: hihaton malli, kimalletta rinnuksissa ja hulppea tyllihelma, joka tavattiin noin 98%:lla tanssijoista. Ja mikä värikirjo! Sävyistä tuli mieleen lähinnä tropiikki pinkkeine, turkooseine ja korallinsävyisine hulmuhelmoineen.

2013 wanhat
- olkaimeton mekko, usein ostettu
- kimalle/strassi/timantti -miehusta
- muhkea tyllihelma
- kirkkaat tropiikin sävyt
- bilelaukku
- rento kampaus tai lettiviritys tai niskanuttura

kuvan mekot Promgirl


Omana aikanani tarkoitus oli pukeutua tanssien nimen mukaisesti vanhaan tyyliin; puhvihihat ja nyöritykset, mitä vanhempi mekko, sitä asiaankuuluvampi. Sävyinä nähtiin pääasiassa tummia punaisia, vihreitä, violetteja ja sinisiä. Laukkuina toimivat mekkoon sopivat kangaspussukat (monet ompelivat itse), joista heittelimme karkkeja yleisöön.

2005 wanhat
- vanhan ajan mekko, usein vuokrattu tai teetetty (viktoriaanisessa hengessä)
- erilaisia pukumalleja, paljon samettia, taftia ja satiinia
- tummat murretut ja klassiset iltapukusävyt
- kangaspussi laukkuna
- kiharanuttura tai avoimempi kiharakampaus, osin tupeerattu

Toisaalta rinsessamekkojen ystävänä olen hyvin iloinen siitä, että yleinen juhlapukumuoti on menossa muhkeampaan ja röyhelöisempään suuntaan, sillä itsehän rakastan tyttömäisiä tyllihelmoja ja muhkeutta mekoissa, josta oma hääpukuvalintanikin kielii :) Olisipa aika huikeaa, jos nykyajan hää- tai iltajuhliin saisi pukeutua vanhojen päivän kaltaisiin satumaisiin iltapukuihin. Isot helmat ja naisellisuus imartelee mielestäni montaa vartaloa paremmin kuin slimmit ja lyhyet makkarankuorimekot (johon onneksi vanhojentanssityyli ei ole vielä päätynyt!).

25 kommenttia:

 1. Oon huomannut saman homman! Mun pikkuveljellä oli juuri vanhat ja kaikilla oli uudenaikaiset prinsessapuvut vanhojen sijaan :O
  Yhdellä oli jopa sellainen kilpatanssityylinen röyhelömekko, jossa oli YLÖS ulottuva leveä halkio edessä keskellä. Harmittaa, kun en googlesta löytänyt sellaisen kuvaa.
  No joka tapauksessa halkio oli niin ylös, että näkyi ettei tytöllä ollut pikkareita :O Arvaa olinko koulun entisenä oppinaala ihan järkyttynyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! Muistan kuinka meillä oli oikein käytös- ja tapakasvatusopetusta vanhojen tanssien ohessa, eikä alusvaatteet (tai niiden puuttumisen) paljastavat mekot olis tullut kuulonkaan xD

   Poista
 2. Oikeastiko teillä oli tuollasia mekkoja vielä 2005? Omat vanhat oli 2007 ja kyllä sillon jo mentiin täysin juhlapuvuilla tuolla meidän suunnalla. Ja samaa oli ollut jo muutama vuosi ennen sitä. Siskon vanhat taas oli 90-luvun loppupuolella ja sillon oli juuri noita vanhan tyylisiä mekkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trendit lienevät tulleen tänne korpeen sitten hyvällä viiveellä, mutta kyllä muistan vielä vuosiakin omien tanssien jälkeen, että vanhojen tansseissa oli tarkoitus pukeutua vanhaan tyyliin.

   Poista
  2. Tuo mainitsemani kuvaesimerkki (http://www.uusikaupunki.fi/~saksnet/images/P2130279.JPG) on Uudenkaupungin lukiosta vuodelta 2004 ja siinä tosiaan näkyy sitä autenttista pukumuotia mitä silloin meilläkin oli :)

   Poista
  3. voihan se sitten olla, että siinä on niin suuria paikkakuntakohtaisia eroja, kun tosiaan yhtään tuollasta vanhan tyylistä mekkoa ei meiltä tosiaan sillon 2007 enää tainnut löytyä, ja sama juttu oli jo aiempina vuosina ollut. aika jännä.

   Poista
 3. Itsekin tanssin vanhat 2005 ja todellakin meillä oli juuri tuollaisia mekkoja niinkuin teilläkin samana vuonna! Itsellä oli juurikin viininpunainen puhvihihainen takaa nyöritetty mekko, kiharanutturakampaus ja kangaspussukka täynnä karkkia. Siskon tansseissa (3v sitten) oli sekoitus näitä uudempia ja vanhempia, ja nykyään taitaa olla aika lame jos laittaa sellaisen vanhan mekon. Aika harmi minusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään muutos on tapahtunut. Eihän se suurta haittaa toki tee, mutta jotenkin vaan hämmästyin miten suuri muutos alle 10 vuodessa tanssien muodissa tapahtui ja se kuinka lähes jokaisella oli identtisenmallinen prom-tyylinen mekko. Ehkäpä se vanhojen tanssien aate on alkanut muuttua modernimmiksi tanssiaisiksi, vaikka vanhoja rillutuksia vielä tanssitaankin :)

   Poista
 4. Itekin huomasin tuon ilmiön parin blogin parista, missä oli kirjoittajalla wanhat. Mutta järkytyin kyllä suuresti, kun näin kuvan, jossa ilmeisesti tanssittiin Gangnam stylen tahtiin/tanssiaskeleilla. Eih. Eih. Eih. Kikapoot kunniaan. Niitä ei saa vaihtaa vaikka asumuoti muuttuisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, saa nähdä missä vaiheessa hylätään perinnetanssit ja siirrytään kokonaan johonkin bilebiiseihin :B

   Poista
  2. Itse tänä vuonna tanssineena haluaisin korjata vähän tätä näkemystä että wanhojen TANSSIT olisivat erityisesti muuttuneet. Puvut ja kampaukset ja olemus, kenties, mutta kyllä meillä ihan wienervalssia tanssittiin koulun puolesta, ganamstylen sisältänyt tanssi lienee ollut tanssioiden itse suunnittelema omatanssi joka esitetään muiden "virallisten" tanssien päätteeksi.

   Poista
 5. Mietin ihan samaa, kun faceen alkoi tulvia kuvia tämän vuoden tansseista. Melkein oon kateellinen, mäkin haluan lisää prinsessapäiviä :D.

  Toisaalta vähän surettaa, jos kohta ei enää opetella edes niitä tansseja, vaan tanssitaan vaan niin kuin klubeilla. En mäkään niitä tansseja nyt ENÄÄ muista (että eihän siitä nyt varsinaista hyötyä ollut), mutta oli se nyt siistiä jotain wienervalssia vedellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin toki ihastelin monia kauniita mekkoja, mutta jotenkin se klassinen vanhojentanssifiilis oli hävinnyt, mikä omana aikanani oli ja mikä isompien sisarien tansseissa oli.

   Itse kyllä väittäisin vielä kikapon ainakin onnistuvan, niin paljon sitä tuli rankutettua ennen ja jälkeen tanssien :D hyvin vievän parin kanssa myös wienervalssi voisi luonnistua.

   Poista
 6. Tää on ilmiö, jota en purematta niele! Ärärr!

  Ihme kloonattuja sutturoita nyt joka tyttö noissa tansseissa, ei hyvä. :P

  t. wanha vuosimallia 2000! (Minna ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin eniten tässä muutoksessa harmittaa tietynlaisen eleganttiuden katoaminen ja pissiksiyden tilalle tuleminen. Itseruskettavakaan ei loistanut poissaolollaan noissa tansseissa, todella tyylikästä.

   Poista
 7. Niin ja jatkobileisiin piti olla myös erikseen bileiltapukumekko, asiakkailta kuultua :D Mutta tulipahan strassikoruja myytyä oikein urakalla, kiitos vaan vanhoille <3 ;D

  VastaaPoista
 8. Kieltämättä, hyvä huomio. Enpä ole joutunut asiaan kiinnittämään huomiota. Eiköhän muoti kulje tässäkin ympyrää ja nuo vanhat puvut tule uudelleen taas käyttöön joskus. Mun vanhat tanssittiin 02 muistaakseni, ja sillon oli kyllä jo paljon tylsiä pukuja, harvassa olivat nuo vanhanmalliset puvut. Mutta ei toki mitään olkaimettomia prinsessakakkujakaan vielä. Jonkun videon katsoin jostain tanssista, jossa tytöt joutui koko ajan kiskomaan pukuaan ylöspäin. Hyvännäköinen kyllä mutta ehkäpä menevään tanssiin jokseenkin epäkäytännöllinen :D

  VastaaPoista
 9. Ihanaa kun joku kirjoitti tästä ihan postauksen, koska oon itse jo muutaman vuoden päivitellyt samaa. Oon tanssinut saaan aikaan wanhani sun kanssa ja siis jo silloin moni mun kaveri halusi "juhlamekon" semmoisen kunnnon vanhanaikaisen puvun sijasta. Oltiin kai vähän siinä muutosvaiheessa kun mukana oli minun kaltaisia, joilla oli vanhaa aikaa henkivä puku ja osalla oli jo noita olkaimettoia jenkkityylisempiä mekkoja. Tosin silloin oli paljon hillitymmät helmat, ei noin kermakakkuja, kuin nykypäivänä. :) Tosin mulla ei oo mitään kermakakkuja vastaan, rakastan kaikkia övereitä prinsessamekkoja... :D Mutta wanhoihin vaan koen kuuluvan "historiallsiten mekkojen". Tänä vuonna kävin vilkaisemassa wanhoja kun tanssivat meidän koululla ja tosiaan ainakin kaksi kolmasosaa mekoista oli ihan samanlaisia malliltaan ja esim jonoissa näytti olevan melkein identtisiä mekkoja monta peräkkäin, ainakin saman värisiä olivat (tumma sininen tai loistava pinkki). Se oli hämmentävää, koska mun aikaan tähdättiin vielä siihen, että sais olla uniikki ja samanlaista mekkoa ei missään nimessä saanut olla kellään. :)

  VastaaPoista
 10. Samaten on myös toinen mielenkiintoinen lyhyen aikavälin muutos havaittavissa: enää tytöistä juuri kukaan ei käytä pitkiä hanskoja, vaikka se muutama vuosi sitten oli aivan selviö. Esimerkin saa vertaamalla näitä kuvia:

  vuonna 2010 lähes kaikilla on hanskat: https://picasaweb.google.com/evilukio/VanhojenTanssit2010#5440338011469363042
  ja vuonna 2014 ei kenelläkään: https://picasaweb.google.com/evilukio/Vanhojentanssit2014#5982448465482394034

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio tuokin! Meilläkin kyllä oli tuota hanskamuotia, omassakin puvussa oli mukana. Hansikkaat tekevät tietynlaisen vanhanaikaisuuden, glamourin ja juhlan tunnun. Enpä muistanutkaan tämän postauksen olemassaoloa, pieni paluu vanhoihin muisteloihin :)

   Poista
 11. Melkein rupesi ärsyttämään osa kommenteista, vaikka onkin vanha postaus... Tanssit eivät ole muuttuneet mihinkään. Oma tanssi on ehkä uusi lisäys tansseihin jonka oppilaat tekevät itse, mutta meidän lukiossa tanssitaan kyllä kaikkea mahdollista poloneesista menuettiin. Mikä mekkoihin tulee, muoti muuttuu sille ei voi mitään. Sitten joku vielä sanoi tuolla että enää ei haeta omaa ja yksilöllistä mekkoa. No todellakin haetaan! Olen jo kerran wanhat pyörähdellyt ja todistanut kun tytöt itkivät silmät päästään kun toisella oli samanlainen mekko! Itse ainakin tänä vuonna omissa wanhoissani aijon ottaa juuri sellaisen prinsessaunelman kuin haluan, riippumatta siitä mikä muoti on 10 vuotta sitten wanhoissa ollut.

  VastaaPoista
 12. Itseä lähinnä surettaa kuinka se wanhojen oikea idea hukkuu ja halutaan jäljitellä amerikkalaisia promeja. Vanhoilla mekoilla ei voida hassutella vaan kaikkien pitää olla super laittautuneita rusketuksesta tekokynsiin.

  VastaaPoista
 13. Luulenpa, että on kyse myös koulujen vetämistä linjoista. Asuinkaupungissani kuuluu pojilla olla frakki ja tytöillä iltapuku. Toisin kuin omassa lukiossani eri paikkakunnalla aikoinaan. Meillä oli itsetehdyt, historianmukaiset puvut ja pojilla jopa vaarin vanhoja raappahousuja. Muskettisotureitakin löytyi. Toivoisin myös tämän linja palaavan. Muuten, nuo alakuvan puvut ovat aivan ihania!!!

  VastaaPoista
 14. Meillä tuota perusteltiin usein sillä, että tyttöjen mielestä iltapuku on miellyttävämpi pitää päällä kuin historiallinen puku. Historiallinen puku tekee liikkumisesta hankalaa, kumartelusta ja vessassakäymisestä erittäin hankalaa ja muutekin tuo avuttoman olon. Moni haluaa, että päivä on miellyttävä, eikä olo ole avuton.

  VastaaPoista
 15. Itse tanssin vuonna 1998 eikä hansikkaita päässyt pakoon tai vanhoja kauniita pukuja. Yhdellä oli jopa lainattuna isomummun vanha hääpuku ajalta jolloin hääpuvut olivat vielä mustia. Onhan se tietty hyvä jos tanssit ovat edes säilyneet vanhoina. Muuten näyttää kaikki olevan juuri tuota prom tyylistä linjaa. Sweetheart kaulus ja merenneito tyylisesti erittäin linjoja nuoleva yläosa. Kaikki kuin kloonauslinjalta tulleita. Ero vain värissä ja strassien paikoissa. Minun aikanani wanhojen tanssit olivat nimenomaan wanhat. Kaikessa tyylissään. Mitä autenttisemmin wanhan tyylinen sen parempi. Miten tämä idea on päässyt muuttumaan USA tyyliseksi kloonilinjastoksi?

  VastaaPoista

Kommentit ovat tervetulleita <3